Αυτοί που τόλμησαν

Η Ειδομένη, ο τόπος μας στον οποίο, λόγω κλίματος, διαμόρφωσης εδάφους και ευλογίας του ποταμού Αξιού, παράγεται πλήθος αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητος. Είναι ένας τόπος στον οποίο οι κάτοικοι ασχολούνταν ανέκαθεν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία (άρθρο οικονομικοί δείκτες).

Ένας τόπος που, ενώ ευδοκιμούν και μπορούν να παραχθούν πολλά προϊόντα, λησμονήθηκε από την πολιτεία, εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους του, επιφέροντας την ερήμωση. Γιατί άραγε; Απορία και δική μας). Η τελευταία δεκαπενταετία χαρακτηρίστηκε από μείωση του αγροτικού πληθυσμού, όπως επισήμανε η ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης σε άρθρο της (επιστροφή νέων στο χωριό).

Σήμερα θα μπορούσε να αναγεννηθεί με αρκετή προσπάθεια ο πρωτογενής τομέας. Υπάρχουν μερικά στοιχεία ικανά για να ανασυνθέσουν την αναπτυξιακή διαδρομή με απόν -αλίμονο!- το ανθρώπινο δυναμικό που θα επιχειρούσε και θα τολμούσε. Την αγωνία και τους προβληματισμούς των κατοίκων, φορείς όπως η δημοτική αρχή, οι αιρετοί εκπρόσωποι, ομάδες συλλογικής δραστηριότητας αλλά και ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης) έχουν καθήκον να ακούν και να αφουγκράζονται, να προσπαθούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον της Ειδομένης αξιοποιώντας τους πόρους της, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της γεωγραφικής της θέσης. Μια πρόταση, μια ιδέα, που αποσκοπεί αρχικά στην προσωπική επιβίωση και μετέπειτα στην οικονομική άνθιση, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική ανάταση του τόπου μας.

Λύσεις όπως η προσέλκυση άνεργων νέων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία καθώς και η ανάπτυξη αγροτικών ασχολιών από κατοίκους ή ετεροδημότες. Παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το κρασί και το τσίπουρο, τα κηπευτικά και το μέλι με ονομασία προέλευσης. Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (βότανα) είναι ένας τομέας που ευελπιστούμε να προσελκύσει νέους και δυναμικούς καλλιεργητές. Άλλωστε η κρίση, που έθιξε ιδιαίτερα τον αστικό πληθυσμό, έστρεψε πολλούς νέους ανθρώπους στην αναζήτηση ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης στην ύπαιθρο.

Ο παλιός οινοπαραγωγός κος Γιώργος είχε επισημάνει στο άρθρο μας για την αμπελουργία: «Θα δείτε, οι νέοι θα επιστρέψουν στο χωριό και θα στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες, καλυτερεύοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσής τους και ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδό τους».

ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΛΜΗΣΑΝ. Την επισήμανσή του ακολούθησαν κάποιοι και η Ειδομένη βρέθηκε να παράγει το δικό της ξεχωριστό κρασί και τσίπουρο - γράπα, να έχει αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη μελισσοκομία, μονάδα σαλιγκαροτροφίας, κτηνοτροφικές μονάδες (πρόβατα - βοοειδή) ενώ τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές και οι πατάτες Ειδομένης είναι γεγονός. Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι στην Ειδομένη θα παραγόταν Goji Berry!Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα σπόρων τοπικών ποικιλιών.
 

Ευχής έργον θα ήταν να είχε εκπονηθεί κάποιο σχέδιο εγκατάστασης και επαγγελματικής στήριξης της αγροτικής καλλιέργειες και της κτηνοτροφίας, ώστε να γίνει η Ειδομένη ο ιδανικός τόπος μετοίκισης ανθρώπων που θα δώσουν πληθυσμιακή τόνωση του τόπου μας.

Η ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης θέλοντας να επαινέσει αυτούς που τόλμησαν, αναδεικνύει την προσπάθεια αυτή που γίνεται στον τόπο μας, και καλεί τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την ευρύτερη περιοχή να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες, απολαμβάνοντας και προωθώντας τα δικά μας προϊόντα:

 

Προμηθευτείτε στηρίξτε και προωθήστε:

Κρασί

Ειδομένης

Μέλι

Ειδομένης

Πατάτες

Ειδομένης

Ζυμαρικά

Ειδομένης

Τσίπουρο – γράπα

Ειδομένης

Κρεατικά -

Φάρμα Ειδομένης

Φασόλια

Ειδομένης

Φακές – Ρεβύθια

Ειδομένης

Γάλα Ειδομένης

πρόβειο - αγελαδινό

Γλυκά κουταλιού

Ειδομένης

Σαλιγκάρια

Ειδομένης

Goji Βerry Ειδομένης

(φύλλα και καρπός)

 

Συγχαρητήρια σε αυτούς που τόλμησαν.