Πρόβλημα Συνοριακής φύλαξης

στον τόπο μας και γενικότερα στο νομό μας

Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας

Ειδομένης

Η ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης, ευαισθητοποιημένη για τα προβλήματα του τόπου μας, ανέδειξε το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012, τότε που το πρόβλημα ήταν ακόμα στην αρχή του.

Στο άρθρο μας επισημάναμε ότι ο Νομός Κιλκίς αποτελεί την κύρια πύλη εσόδου/εξόδου στα βόρεια σύνορα μας με χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (F.Y.R.Ο.M.), με λειτουργία τριών συνοριακών σταθμών (Εύζωνοι, Δοϊράνη, Ειδομένη), σημεία που απαραίτητα πρέπει να υπάρχει εμφανής παρουσία φύλαξης με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Είχαμε περιγράψει τις προσπάθειες αλλοδαπών (Πακιστανών, Αφγανών κ.ά.) να επιχειρούν λαθραία έξοδο από τη χώρα μας προς την Π.Δ.Γ.Μ., να συλλαμβάνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις της γείτονας χώρας και με την άτυπη επαναπροώθησή τους να εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια και να ακολουθεί εν συνεχεία η σύλληψή τους από τις Ελληνικές αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμένοι αφήνονται ελεύθεροι και περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας, ενισχύοντας το αίσθημα της ξενοφοβίας στους κατοίκους των συνοριακών οικισμών.

Επισημάναμε επίσης τα κενά που δημιούργησε η προσωρινή τότε μετακίνηση αστυνομικών σε άλλους νομούς. Προβλέψαμε τότε ότι, φυλάσσοντας τα ανατολικά σύνορα με δυνάμεις από τον Νομό Κιλκίς (και επαληθευτήκαμε σε αυτό), δημιουργήθηκε ένα νέο πέρασμα, νέες παρακαμπτήριοι οδοί για τους λαθρομετανάστες μέσω Βουλγαρίας, στη συνέχεια μέσω Π.Γ.Δ.Μ. και δια μέσου του τόπου μας

(δείτε όλο το άρθρο εδώ)

--------

Επιστολές Ιδιωτών  

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν ιδιώτες και εκφράστηκαν με ανάρτηση ανοικτών επιστολών που αφορούσαν κατά κύριο θέμα αυτό της λαθρομετανάστευσης στον τόπο μας. Συγκεκριμένα στη πρώτη από αυτές, αναφέρεται η ελλιπής αστυνόμευση στον τόπο μας η οποία αποδίδεται στην προσωρινή μετακίνηση αστυνομικών στον Έβρο. Η ίδια αναφέρει ότι η ίδρυση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης και ο διορισμός των συνοριοφυλάκων, είχε ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, είχε εξαλείψει τον φόβο απέναντι στους λαθρομετανάστες και τελικά είχε επιτύχει την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

Το έτος 2013 όμως τα κρούσματα κλοπών αυξήθηκαν στην περιοχή μας, κυρίως από ομάδες της όμορης χώρας λόγω της εύκολης  και εξασφαλισμένης αποχώρησης, εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή μετακίνηση αστυνομικών (αποσπάσεις κυρίως σε κέντρα φιλοξενίας άλλων νομών). Την ίδια περίοδο οι λαθρομετανάστες ανενόχλητοι πλέον κινούνται τόσο εντός οικισμών όσο και στον τόπο που ασκούν τις αγροτικές ασχολίες τους οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στον ποταμό Αξιό, αφού ο κάμπος και τα χωράφια καθημερινά διασχίζονται από εκατοντάδες από αυτούς αφού αποτελεί για  αυτούς μια επίσημη οδός μετακίνησης.  Ο ρόλος της αστυνομίας (συνοριακής φύλαξης) έχει μετατραπεί και πλέον περιορίστηκε αποκλειστικά στην φύλαξη των μερικών δεκάδων αλλοδαπών που βρίσκονται στα κρατητήρια.

(δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή).

--------

Σε άλλη επιστολή απευθυνόμενη προς τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται ότι η περιοχή Εύζωνοι του νομού Κιλκίς (ευρύτερη περιοχή Ειδομένης) αποτελεί κέντρο εξόρμησης λαθρομεταναστών προς τις Ευρωπαϊκές χώρες, με την πλειοψηφία τους να μην τα καταφέρνει τελικώς , λόγο δυσκολιών από τα ενδιάμεσα κράτη , και τελικά να καταλήγει στο σημείο αφετηρίας τους. Όπως εύκολα εξέρχονται από τα χωράφια τόσο εύκολα επανεισάγονται, διότι τα σύνορα είναι αφύλαχτα ολόκληρο το 24ωρο όπως αναφέρεται στην επιστολή και ζητείται να εφαρμοστεί ο «Ξένιος Ζεύς» στη περιοχή μας όσο είναι νωρίς ενώ είναι αισθητή η απουσία των αστυνομικών λόγω της μετακίνησής τους

(δείτε εδώ ολόκληρη  την επιστολή).

--------

Σε μια ακόμη επιστολή ιδιώτη αναφέρεται ότι εξ αιτίας της ελλιπής αστυνόμευσης της περιοχής κυρίως , παρουσιάστηκαν κρούσματα  διαρρήξεων και καταλήψεων ακατοίκητων κτιρίων  από λαθρομετανάστες και φυσικά επήλθε κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Δεν παραλείπει να εστιάσει στου λόγους που οφείλονται τα φαινόμενα αυτά και καταδεικνύει την έλλειψη αστυνομικής δύναμης λόγω μετακίνησης δυνάμεων στα κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών άλλων νομών καθώς  και την έλλειψη υποδομής για ασφαλή φύλαξη κρατουμένων (λόγω μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών) προτείνοντας την  δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στον Νομό μας. Επιτέλους κάντε και στους Ευζώνους ότι κάνατε και στον Έβρο όσο είναι νωρίς: λάβετε μέτρα, αναφέρει ο ιδιώτης στην επιστολή του.

(δείτε εδώ ολόκληρη  την επιστολή).

 

--------

 

Αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό της Λαθρομετανάστευσης

 

Ανησυχία για το ίδιο θέμα εξέφρασαν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το έργο αυτό. Επιστολή αστυνομικών αναφέρει ότι ο Νομός Κιλκίς μετατρέπεται σταδιακά σε νέο Έβρο. Από το καλοκαίρι του 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ όπου τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας φορτώθηκαν στις πλάτες τους τόσο την φύλαξη των χερσαίων συνόρων στην περιοχή του Έβρου, όσο και την φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών». Δεν συμβαίνει το ίδιο για τον ακριτικό νομό Κιλκίς όπου απεναντίας ο Έβρος απορρόφησε μεγάλη δύναμη, αφήνοντας έτσι αφύλακτα τα σύνορα στο Κιλκίς και δημιουργώντας προϋποθέσεις λαθροδιακίνησης, με τους εμπόρους κεφαλών να χαρακτηρίζουν ως παράδεισο το τμήμα αυτό της μεθορίου, το τρίγωνο Εύζωνοι, Δοϊράνη, Ειδομένη, λόγω ανεπαρκούς φύλαξης

(δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή).

--------

Επίσης συνδικαλιστές-εκπρόσωποι των αστυνομικών του νομού Κιλκίς, εκφράζουν την καθολική δυσαρέσκεια του κλάδου στον νομό, με επιστολή απευθυνόμενη προς το ανώτερο θεσμικό τους όργανο  αναφέροντας ότι ο προ διετίας, λόγος μετακίνησης για έκτακτες ανάγκες τείνει να θεσπιστεί ως μόνιμη ενέργεια, θέτοντας έτσι  σε κίνδυνο την ισορροπία της οικογένειας του μετακινούμενου, καθώς και την ψυχολογική κατάσταση των ιδίων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπάρχουν επιθυμούντες που θέλουν να αποσπασθούν στον τόπο καταγωγής τους χωρίς επιβάρυνση για το Ελληνικό κράτος, εν τούτοις αναγκάζουν τόσο από το νομό Κιλκίς όσο και από άλλους νομούς να μετακινούνται άτομα χωρίς την θέληση τους δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά για την μετακίνηση αυτή , επιφέροντας προβλήματα στην οικογένεια του μετακινούμενου και αποδυναμώνοντας παράλληλα συνοριακές περιοχές αφήνοντας τες στην κυριολεξία απροστάτευτες , χωρίς αστυνόμευση , χωρίς περιπολικά με παράλληλη αύξηση της εγκληματικότητας και το ακόμα πιο ειρωνικό, με την παράλληλη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης .

(δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή).

--------

 

Αρχές και τοπική πολιτική ηγεσία

Όλες οι παραπάνω θέσεις -ανησυχίες που αναφέρθηκαν από α) την ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης (με την μορφή άρθρου), β) από ιδιώτες (με την μορφή επιστολών), καθώς και γ) από τους ίδιους τους αστυνομικούς, βρίσκουν   σύμφωνη την φυσική ηγεσία.  Οι διοικούντες της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, καθώς και αιρετοί βουλευτές του Νομού Κιλκίς ,σε διαφορετικούς χρόνους, εξέφρασαν κοινές θέσεις και απόψεις στο υπαρκτό πρόβλημα που μαστίζει το νομό μας, εστιάζοντας μάλιστα στην αιτία μεγέθυνσης του προβλήματος που είναι η μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων στα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών άλλων νομών σε συνάρτηση με την αύξηση κρουσμάτων παραβατικότητας.

--------

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, και ως συνιστώσα του θέματος:

α) η αύξηση της εισροής – εκροής αλλοδαπών, από τα σύνορα της χώρας με την Π.Γ.Δ.Μ. οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στις μετακινήσεις των αστυνομικών στα κέντρα φύλαξης και στον Έβρο (έχοντας γίνει γνωστό στους κύκλους των λαθρομεταναστών και διακινητών, ότι τα σύνορα με ΠΓΔΜ, είναι παντελώς αφύλακτα)

β)Αποδυναμώνοντας τα Αστυνομικά κέντρα εμφανίστηκαν περιστατικά παραβατικότητας, κυρίως στους ακριτικούς οικισμούς που τα σπίτια χαρακτηρίζονται σαν εύκολη λεία για τους επιτήδειους, συγκαταλέγοντας και αλλοδαπούς της όμορης χώρας, ενώ στο θέμα λαθρομετανάστευσης το Κιλκίς φαίνεται ότι μετατρέπεται σε νέο Έβρο.

γ) πρέπει επιτέλους να περιοριστεί δραστικά, αν όχι να σταματήσει τελείως, αυτή η κατάσταση με τον όγκο λαθρομεταναστών στον νομό Κιλκίς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν σταματήσουν οι μετακινήσεις δυνάμεων εκτός Νομού και την πλήρη επάνδρωση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης και των αστυνομικών καταστημάτων .

Τα παραπάνω, αν εφαρμοστούν, θα έχουν ως επακόλουθο την εξάλειψη της λαθρομετανάστευσης στον τόπο μας, όπως έγινε και στο Έβρο.

Όσο για την αδυναμία συγκέντρωσης όγκου αλλοδαπών, που κινούνται ανενόχλητοι στην περιοχή μας και θα πρέπει να οδηγηθούν στα ακατάλληλα μικρά κρατητήρια, σαν λύση ίσως να προταθεί η δημιουργία κέντρο φιλοξενίας όπως και στους άλλους νομούς που μετακινούνται οι αστυνομικοί. Έτσι θα έχουμε απαιτήσεις από την αστυνομία για την εξάλειψη περιστατικών παραβατικότητας, εισαγόμενης ή εγχώριας, θωρακίζοντας τα σύνορα μας με την γειτονική χώρα, η οποία θεωρείται από την Ιντερπόλ και ως αποθήκη ναρκωτικών των Βαλκανίων.

 

 

Πηγή:   http://www.vice.com/gr/vice-news/apodrasi-apo-tin-ellada 
 


Επιμέλεια άρθρου : Συγγραφική Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης .

 

Αρχική σελίδα 

Μετάβαση αρχή άρθρου

άρθρα