Καλώς ήλθατε στον Άσπρο

Ο Άσπρος είναι ένα χωριό το οποίο δημιουργήθηκε περί το 1924 όταν και έφτασαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η παλαιά ονομασία του Άσπρου είναι Αμμάτοβο. Είναι χτισμένος πάνω σε ύψωμα και απέχει από την κοίτη του Αξιού ποταμού περίπου 2 χλμ. ανατολικά, και από τη Θεσσαλονίκη 40 χιλιόμετρα βόρεια, ενώ τα σύνορα των Ευζώνων είναι σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια.

Έχει επίσης σιδηροδρομικό σταθμό, αν και ανενεργό τα τελευταία χρόνια, ενώ η Εθνική Οδός Αθηνών - Ευζώνων (Ε-75) περνάει έξω από το χωριό. Η παλαιά ονομασία του Άσπρου ήταν Αμάτοβο[1] (άλλαξε το 1928). Η ονομασία αυτή πιθανολογείται ότι αποτελεί παραφθορά του τοπωνυμίου Αμυδών που κατά ορισμένους κείται νότια του χωριού, προς το Αξιοχώρι

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Άσπρος αποτελούσε τσιφλίκι του Γιουσούφ Μουχλίς πασά, γιου του Ισμαήλ μπέη από τις Σέρρες. Οι Αματοβίτες συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 με αποτέλεσμα να δεχτούν τα Οθωμανικά αντίποινα μετά την καταστολή των εξεγέρσεων στη Μακεδονία. Έτσι ο Άσπρος καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Από τότε ο Ελληνισμός του χωριού συρρικνώθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς άρχισαν να εγκαθίστανται Βούλγαροι αγροτοεργάτες προκειμένου να καλύψουν το κενό στα τσιφλίκια. Το 1850 αναφέρεται στο Αμάτοβο, ελληνικό σχολείο].

Το χωριό ενισχύθηκε δημογραφικά περί το 1924 όταν έφτασαν πρόσφυγες κατά πλειοψηφία από το παράλιο χωριό Άσπρος (σήμερα Μπυάλα) της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η σημερίνη Μπυάλα είναι έδρα δήμου στην Επαρχία Βάρνας.

 

Σήμερα έχει περίπου 1.500 κατοίκους εκ των οποίων μόνιμη κατοικία έχουν περίπου 900. Είναι ένα από τα καλύτερα ρυμοτομημένα (σε όλη την Ελλάδα) χωριά.

 Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας το σημείο στο οποίο βρίσκετε το χωριό είναι “Στρατηγικής σημασίας” σε ότι αφορά της μεταφορές. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείτε με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των Βιομηχανιών στην περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσετε με γοργούς ρυθμούς. Μετά το Σταυροχώρι στην περιοχή του Κιλκίς στο οποίο υπάρχει Βιομηχανική Περιοχή, ο δεύτερος τόπος στον οποίο στεγάζονται πολλά εργοστάσια είναι ο Άσπρος. Από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού είναι άξιο αναφοράς το Καρναβάλι το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλο τον Νομό Κιλκίς και όχι μόνο.

Στα αθλητικά δρώμενα στο ποδόσφαιρο δραστηριοποιείται η  Π.Α.Σ. Δόξα Άσπρου υπάρχει από το 1958 αλλά η επίσημη ίδρυση του Συλλόγου έγινε το 1978 από τα παιδιά του χωριού Άσπρος Κιλκίς

Γνωστές εκδηλώσεις είναι

Καρναβάλι Άσπρου  και  το Αντάμωμα Ασπριωτών

 

πηγή: http://ellinika-xwria.blogspot.gr/

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης