Καλώς ήλθατε στην Γρίβα

Η Γρίβα είναι ένα Ελληνικό χωριό του Δήμου Παιονίας, στην ομώνυμη επαρχία, του Nομού Κιλκίς της Κεντρικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ® στην Ελλάδα. Είναι κτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του, μεγαλύτερου ίσως Δάσους Καστανιών στην Ελλάδα , στο όρος Πάικο, σε υψόμετρο 470μ. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 50 χιλιόμετρα ανατολικά από την ομώνυμη πρωτεύουσα του Νομού Κιλκίς, και 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Γιαννιτσών

  

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη δενδροκομία και την υλοτομία. Το χωριό ανήκει στην αμπελουργική ζώνη παραγωγής του οίνου Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος «Γουμένισσα» και «Πάικο». Στη Γρίβα υπάρχει νηπιαγωγείο. To 2θέσιο Δημοτικό σχολείο έκλεισε το 2012.

Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης βρίσκεται σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή της Γρίβα και σε απόσταση 7 Χμ. από τη Γουμένισσα.

Εξωκλήσι Αγίων Αντωνίου και Θεοδώρου Γρίβας

Έξω από τη Γρίβα και σε απόσταση 1,5 χλμ περίπου, μέσα σε κατάφυτο δάσος βελανιδιάς, βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, η οποία χρονολογείται από το 1901. Η εκκλησία ανακατασκευάστηκε το 1993. Το παλιό εξωκλήσι καταστράφηκε την περίοδο του εμφυλίου (γύρω στο 1947), ανατινάχθηκε μάλιστα, και μαζί του σκοτώθηκαν και κάποιοι άντρες που κρύβονταν εκεί. Επί δεκαετίες παρέμειναν τα ερείπιά του έως ότου ανεγέρθηκε το νέο με πρωτοβουλία του ιερέα Γρίβας π. Ι. Τάγκου και τη συνδρομή κατοίκων της Γρίβας και της Γουμένισσας. Στο εξωκλήσι αυτό τελούνταν μεγάλο πανηγύρι το πρώτο Σάββατο της Μ. Τεσσαρακοστής (Αγίου Θεοδώρου - Θαύμα κολύβων), όπου επιβίωναν έντονα στοιχεία της βυζαντινής περιόδου (δικέφαλος αετός στους άρτους, αναφορά του θαύματος, ιπποδρομίες προς τιμή του καβαλάρη αγίου κ.λ.π.). Θεωρούνταν κοινό πανηγύρι των κατοίκων Γουμένισσας, Γρίβας και Πενταλόφου, όπου όμως προσέτρεχαν και οι κάτοικοι και πολλών άλλων χωριών της επαρχίας.

 

 

πηγή: http://ellinika-xwria.blogspot.gr/

 

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης