Καλώς ήλθατε στην Μεταμόρφωση

Η Μεταμόρφωση είναι χωριό του δήμου Πολυκάστρου, της επαρχίας Κιλκίς, του νομού Κιλκίς, κείμενο στα σύνορα Ελλάδος - ΠΓΔΜ.

Οι κάτοικοί της είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τον Πόντο, και συγκεκριμένα από το Γκουλαμπέρτ (σήμερα Τσαμλίτσατακ) του Καρς. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσιδεμλί. Η σημερινή ονομασία δόθηκε από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε το 1930. Πριν το 1912 στο χωριό κατοικούσαν μουσουλμάνοι Τούρκοι, οι οποίοι προσέφυγαν στην Τουρκία μετά τη συνθήκη της Λωζάνης. Κατά την Τουρκοκρατία, αναφέρεται η ισχυρή Ελληνική κοινότητα του Τσιδεμλίου, που όμως αποτελούνταν από Έλληνες των γειτονικώνΚαλυβιών Γιαννελαίων (σημερινό Ειρηνικό Κιλκίς). Το χωριό ερήμωσε πληθυσμιακά κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και έκτοτε ο πληθυσμός του είναι σε στασιμότητα.

 

Λαογραφικό Μουσείο

 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Μεταμορφωσιωτών Ν. Κιλκίς, ύστερα από άοκνη προσπάθεια πλέον της δεκαετίας, στις 5 Αυγούστου 2010, την παραμονή δηλαδή της γιορτής της εκκλησίας του χωριού, σε συνεργασία με το Δήμο Πολυκάστρου, εγκαινίασε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου, στη Μεταμόρφωση. Το Μουσείο στεγάζετε στοπαλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο αναστηλώθηκε, ανακαινίστηκε και τώρα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του τόπου. 

 

Πηγή : https://el.wikipedia.org

 

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης