Καλώς ήλθατε στον Πεντάλοφο

Το  Πεντάλοφο (Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου - Δημοτική Ενότητα ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ), ανήκει στον δήμο ΠΑΙΟΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Πεντάλοφον”. Έδρα του δήμου είναι το Πολύκαστρο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πεντάλοφο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πενταλόφου, του πρώην Δήμου ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ του Νομού ΚΙΛΚΙΣ.

Το Πεντάλοφο έχει υψόμετρο 459 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,

Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου

Η μονή θεμελιώθηκε το 1981 από τον τότε Μητροπολίτη Πολυανής, Παιονίας και Κιλκίσίου κυρό Αμβρόσιο και είναι μετόχιο της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Κτήτορας. Δημιουργός και Ηγούμενός του είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος (Τσαβδαρίδης). Στα τριάντα χρόνια του βίου του έχει γίνει ένα από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια της Μακεδονίας με πολυμελή Αδελφότητα και πλούσιο πνευματικό έργο. Απέχει από τη Γουμένισσα 7 χλμ.

Πηγή : www.buk.gr

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης