Καλώς ήλθατε στο Βαλτοτόπι

Το Βαλτοτόπι είναι ένας από τους 3 οικισμούς του Δ.δ. Ρυζίων του Δήμου Αξιούπολης του νομού Κιλκίς με 346 (κατά την απογραφή του 2001) κατοίκους.

Παλαιότερα ονομαζόταν Δάμποβο. Εδώ κατοικούσε προ των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 βουλγαρικός πληθυσμός, ο οποίος μετά την ανταλλαγή πληθυσμών αντικαταστάθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν κυρίως από το χωριό Κίζδερβεντ της Μ. Ασίας. Οι κάτοικοι του Κίζδερβέντ μιλούσαν ένα περίεργο ιδίωμα και γι αυτό τους ονόμαζαν "τρακατρούκες". Οι τρακατρούκες είναι Έλληνες Μακεδόνες από την Αχρίδα, οι οποίοι μετακινήθηκαν βίαια προς τη Μικρά Ασία, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, λόγω των συνεχών επαναστάσεων των κατοίκων της Αχρίδας

Καθώς η γεωμορφολογία του οικισμού ειναι πεδινή, ευνοήθηκε η ανάπτυξη της γεωργίας. Οι κάτοικοι του οικισμού του Βαλτοτοπίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα καλλιεργούν σιτηρά, καλαμπόκι,βαμβάκι, τριφύλλι και τεύτλα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού καθώς επίσης και οι ετεροδημότες που κατάγονται από το Βαλτοτόπι ασχολούνται ενεργά με την ομάδα του χωριού η οποία ονομάζεται Αστέρας Βαλτοτοπίου με έτος ίδρυσης το 1958. Η ομάδα εκτός από το αθλητικό σκέλος ασχολείται και με την πολιτιστική ανάπτυξη του οικισμού. Με πολιτιστικά θέματα ασχολείται και ο πολιτιστικός σύλλογος του Βαλτοτοπίου.

Κυρίαρχη πρόκληση του οικισμού αποτελεί σήμερα η αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού, μείωση η οποία δεν συντελείται μόνο στο Βαλτοτόπι αλλά και στους περισσότερους μικρομεσαίους οικισμούς του Δήμου Παιονίας με εξαίρεση ορισμένους όπως ο Ευρωπός. Σημαντικός παράγοντας της μείωσης του πληθυσμού του οικισμού είναι η μετακίνηση των νεότερων κατοίκων προς τις όμορες πόλεις. Αν και ο οικισμός βρίσκεται στον κεντρικό άξονα Ν. Χαλκηδόνας - Αξιούπολης και η απόσταση του από την Θεσσαλονίκη είναι μικρή, η έλλειψη κεντρικών λειτουργιών και εξυπηρετήσεων είναι αποτρεπτικός παράγοντας εγκατάστασης νέων κατοίκων και παραμονής των υφιστάμενων

 

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης